Οι αεροπορικές εταιρείες της Κύπρου (Κυπριακές Αερογραμμές) και της Ελλάδας (Aegean, Olympic) έκαναν μεγάλες ζημιές λόγω της οικονομικής κρίσης και της αύξησης της τιμής των καυσίμων.  Η οικονομική κρίση κτύπησε τις εταιρείες αφού μειώθηκε ο αριθμός των επιβατών ενώ η αύξηση της τιμής των καυσίμων οδήγησε σε αύξηση των εξόδων των εταιρειών.  Γι’ αυτό οι εταιρείες προσπαθούν να κτυπήσουν η μία την άλλη, επεκτείνοντας τα δρομολόγιά τους σε προορισμούς που ήταν κερδοφόρα για τους ανταγωνιστές τους κλέβοντάς τους έτσι επιβάτες.

Οι εταιρείες τα τελευταία δύο χρόνια έκαναν ζημιές €187,8 εκατ. Λόγω του μεγάλου ανταγωνισμού, οι τρεις εταιρείες δεν μπορούν να αυξήσουν τις  χαμηλές τιμές πώλησης των εισιτηρίων που ισχύουν τώρα έτσι ώστε να καλύψουν μέρος των ζημιών τους.

Οι αποφάσεις των τριών εταιρειών για επέκταση των δρομολογίων τους ώστε να κτυπήσουν τους ανταγωνιστές τους δείχνει ότι κάποιες εταιρείες προσπαθούν, έστω και με δική τους προσωρινή ζημιά, να κλείσουν τους ανταγωνιστές τους.  Με αυτό τον τρόπο θα μπορούν στο μέλλον να αυξήσουν τις τιμές των εισιτηρίων τους για να καλύψουν τις ζημιές τους.

Απο Κωστή Μαραθοβουνιώτη

Advertisements